Wah.. aku yang menyibukkan diri dalam bidang biz sekarang nie sehingga menyebabkan aku kurang meng-updatekan blog aku nie.. sian dia. So seperti yang aku katakan tempoh hari aku akan update resepi apam polkadot yang menjadi kegemaran kawan-kawan sekerja aku.. cewah.. macam bagus tp aku rasa betul sebab klu aku tak bawa sehari mereka merungut kenapa tak buat.. bukan apa sebenarnya aku rasa sebab cafe kat bawah tu dah kurang makanan menarik dan sedap..
So sapa- sapa yang terminat dengan resepi yang aku dah ubah-ubah sikit dari resepi asal, sila-silalah mencuba yer. Sebelum tu berbanyak terima kasih kepada semua blogger yang sudi berkongsi resepi kepada kami dan tak lokek dengan ilmu yang berfaedah kepada semua ...
Bahan-bahan untuk lebih kurang 100 biji apam, paper cup size # 7
-------------------------------------------------------------------
4 biji telur- keluar dari peti sejuk
450 gram tepung gandum
300 gram gula halus
5 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalete
200ml susu segar - dinyah sejukkan terlebih dahulu
esen vanilla
pewarna mengikut kegemaran
Cara-caranya:-
============
1. Pukul telur + ovalete + esen vanilla sehingga berbuih
2. Setelah berbuih masukkan gula dan pukul pada speed max selama
5-10 min sehingga menjadi warna puteh pucat
3. Perlahankan speed, masukkan tepungyg diayak bersama baking powder
berselang seli dengan susu sehingga 5 min
4. Setelah selesai, biarkan 30 minit
5. Panaskan kukus
6. Asingkan tepung dan warnakan sebelum dimasukkan ke dalam paper cup
3/4 dari ketinggian paper cup tersebut dengan mengunakan sudu
*susun paper cup dalam bekas kuih lompang*
7. Bancuh sedikit tepung dengan warna yang agak pekat untuk membuat
polkadotnya dan di masukkan kedalam plastik. Potong sedikit hujung
plastik tersebut supaya nak mengedot.
8. Susun bekas kuih lompang tersebut di dalam kukus dan kukus selama
8 min dalam keadaan api yang agak sederhana besarnya..
* Aku ada jugak buat corak ladybird tapi
aku tiru kat dalam 1 website tu, cuma
bila aku cari semula kat mana aku cari
aku tak jumpa*
No comments:
Post a Comment